Anasayfa Ürünler SORBİK ASİT

Görünümü : Beyaz renkte kokusuz kristal toz halinde

Kimyasal Adı : Sorbic Acid

Kimyasal Formülü : C6H8O2

Ambalaj Şekli : 25 Kg. çuvallarda

Kullanım Alanları :

Sorbik asit, bakterilere, küf ve mayalara karşı oldukça etkili olan, çok yönlü ve güvenli olan gıda koruyucusu olarak kullanılan bir katkı maddesidir. E200 koduyla gıda katkıları listesinde yer almaktadır. Antimikrobiyal özellikleri bulunduğundan, gıda koruyucu olarak çok geniş şekilde kullanılır. Gıdalarda sorbik asidin kullanımına izin verilen miktarı yaklaşık % 0,5 ile 0,025 arasında değişir. Çok sayıda mikro organizmaya karşı oldukça etkili şekilde kullanılır.

Sorbik asit ilk kez kuş üvezi ( Sorbus aucuparia ) ağacındaki olgunlaşmamış meyvelerinden elde edildiğinden, bu isimle anılmaktadır. Asidin 1945 yılında anti bakteriyel ve anti mikotik etkileri belirlenmiştir. Bu gelişmeyle gıda ürünlerinde koruyucu olarak kullanılmaya başlanmıştır. Sodyum sorbat, kalsiyum sorbat, potasyum sorbat küf ve maya oluşumunu engelleyen sorbik asit tuzlarıdır. Bunlar farklı çözünürlük özelliğine sahip olduklarından uygulama alanları son derece geniştir.

Sorbik asit beyaz renkte, kendisine has ve keskin olmayan bir kokuya sahiptir. Toz veya granül halde, serbest akışlı tozdan arınmış doymamış yağ asididir. Suyun içinde az miktarda çözünürken, yağın içinde daha iyi çözünür. Alkolün içinde ise, tamamen çözünür. Sorbik asitte en uygun pH değeri 6,5 altındadır. Gıda ürünlerinde oldukça fazla kullanılmaktadır. Özellikle peynir, yoğurt, çavdar ekmeği, pizza, pasta, et ürünleri, gazlı içecekler, meyve suları, kurutulmuş meyveler, hazır çorbalar, lahana ve salatalık turşusu gibi ürünlerin raf ömrünü arttırma ve mikro biyolojik gelişimi önlemek amacıyla kullanılır. Küf ve maya oluşumundaki etkisi, bakteriler üzerindeki etkisinden daha yüksektir.

Kullanım Alanları

  • Sorbik asidin kullanımı gıdaların üretimi sırasında olabileceği gibi, üretimi yapıldıktan sonra gıdaların üzerine püskürtülerek kullanılabilir.
  • Kullanım yerine göre çözünmüş ya da kuru halde gıdalara ilave edilir. Ancak uzun süre ısıl işlem görecek gıdalara, ısıl işlem sonrasında ilave edilmesi uygudur.
  • Ayrıca kişisel bakım ürünlerinde, eczacılıkta, kozmetik sektöründe ve endüstriyel ürünlerin bir kısmında kullanılabilir.
  • Gıdalara ilave edilecek sorbik asit oranının belirlenmesi ortamın nem oranına, sıcaklığına, pH değerine ve paketleme şekline bağlı olarak yapılır. Eğer bu oranlar doğru olursa, gıdaların tadı ve kokusunda değişiklik meydan gelmez. Yan etkisi olmasa da, bazen alerjik reaksiyonlar görülebilir.
HIZLI ULAŞIM